EN
EN
Tentoonstelling
Over de tentoonstelling
Online tentoonstelling
Plan je bezoek
Verdieping
Publicaties
Onderwijs & Kinderen
Agenda
Kunstenaars
Theatervoorstelling
Colofon
Onderzoek
Mobiele onderzoeksinstallatie
Kennis
Advies
Mening
Theatervoorstelling 8+
De Gouden Koets
Delen
Theater De Krakeling, STIP producties en Urban Myth presenteren:

De Gouden Koets (8+), een voorstelling voor de hele familie met acteurs Birgit Schuurman en Urvin Monte. Wat geef je een prinses die alles al heeft? Prinses Wilhelmina wordt op haar 18e tot Koningin der Nederlanden gekroond. De Amsterdammers geven haar een gouden koets cadeau, met op de zijkant afbeeldingen van de geschiedenis van Nederland. Maar... de prinses vindt al dat goud zó vreselijk ouderwets. Op de dag van haar kroning rijdt ze liever in een moderne Crème Calèche koets door de stad. Iedereen komt kijken, ook Kwadjo.

Kwadjo is een gewone jongen. Nou ja, dat vindt hij zelf. Maar niet lang geleden kwamen er veel meer mensen naar hém kijken en wijzen dan naar prinses Wilhelmina. Wel een paar miljoen. Samen met andere mensen uit Suriname werd hij tentoongesteld in 1883 in het Nederlandse koloniale paviljoen van de wereldtentoonstelling in Amsterdam. Nu woont hij niet meer in een tentoonstelling. Toch kijkt iedereen nog naar hem en soms wijzen ze hem na.

Op een dag ontmoeten Kwadjo en kroonprinses Wilhelmina elkaar, in het Paleis voor Volksvlijt, waar de Gouden Koets staat. Op de linkerzijkant staat een schildering met tussen de zwarte mensen, een jongetje, hij lijkt op Kwadjo. Op een troon zit een witte, jonge vrouw, ze lijkt op Wilhelmina. Kwadjo vraagt de jonge kroonprinses: “Wat maakt dat jij de koningin van het land mag worden? Waarom ben jij koningin van plekken ver weg waar je nog nooit geweest bent?” Wilhelmina weet niet wat ze van al Kwadjo’s vragen moet denken. Ze raakt overvallen door twijfels. Toch is een ding zeker, Wilhelmina wordt koningin. De geschiedenis is geschreven, die kun je niet veranderen. Maar de toekomst wel. Als je maar durft.

Speeldata

18, 24, 31 oktober, 21 en 28 november, 12 en 13 december, 16, 21, 22, 23, 24, 26 januari, 5, 6, 20 februari. Klik hier voor de comnplete speellijst.

Credits


Theatergroep Urban Myth / Theater De Krakeling / STIP theaterproducties **Regie** Jörgen Tjon A Fong **Spel** Birgit Schuurman, Urvin Monte **Concept en idee** Jörgen Tjon A Fong **Muziek** Dennis Bordeaux
**Winnaars Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheatervoorstelling Coproducenten De Krakeling, STIP theaterproducties en Urban Myth maakten eerder samen de jeugdvoorstellingen *Martin Luther King* en *Waarom is het stil in de stad?* De voorstelling over Martin Luther King werd beloond met De Gouden Krekel, de prijs voor meest indrukwekkende jeugdvoorstelling van 2019.**
Theatrale Rondleiding

In samenwerking met Urban Myth bieden we theatrale rondleidingen aan bij de tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Op speelse wijze maken bezoekers kennis met de verschillende invalshoeken van het verhaal over de Gouden Koets. Tijdens de rondleiding spelen de acteurs een aantal scènes en er vindt een nagesprek plaats in het StadsLab waar bezoekers in gesprek kunnen gaan met de acteurs. De theatrale rondleidingen zijn te boeken vanaf september 2021 en zijn geschikt voor een publiek vanaf 8 jaar.

Tickets

Koop hier je tickets voor de Gouden Koets theatervoorstellingen in de Krakeling.

Nieuws over onze Gouden Koets-tentoonstelling ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
1012 PH Amsterdam

020 5231 822
info@goudenkoets.nl
Terug naar boven
PrivacyVoorwaardenFAQ
partners