Bestel tickets
EN
Bestel tickets
EN
Bestel tickets
Bestel tickets
Over de tentoonstelling
Publieksprogramma
Verdieping
Plan je bezoek
Kunstenaars
Publicatie
Theatervoorstelling
Educatie
Mobiele onderzoeksinstallatie
Colofon
Blogartikel
De inhuldiging van koningin Wilhelmina
door Dorine Maat

De inhuldiging van koningin Wilhelmina op 6 september 1898 in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, Nicolaas van der Waay 1898-1899. Koninklijke Verzamelingen

Op 6 november 1898 vindt een bijzonder evenement plaats: voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis wordt er niet een koning, maar een koningin ingehuldigd. In Amsterdam ontvangt de dan achttienjarige Koningin Wilhelmina haar kroon. Het was een enorm evenement, voorafgegaan aan een week van feesten die gevierd werden door het hele land. Wilhelmina’s inhuldiging was ook het eerste Nederlandse televisie-evenement, en de beelden werden tot in de Verenigde Staten uitgezonden. De unieke beelden die toen gemaakt zijn kun je hieronder bekijken.

Beelden van Wilhelmina's inhuldiging in 1898. Instituut voor Beeld en Geluid

Ondanks alle pracht en praal was het evenement niet zonder spanning: voorafgaand aan haar inhuldiging ontving Wilhelmina een dreigbrief, waarin geschreven werd dat ‘haar doodskist klaarstond’. Deze brief is helaas verloren gegaan, en kunnen we daarom niet meer laten zien. Daarnaast werden in Amsterdam de ruiten van socialisten die niet mee wilden doen aan het festijn ingeslagen door oranjegezinden.De versierde steden zijn wel goed vastgelegd, niet alleen in Nederland maar zelfs in Paramaribo en Jakarta.

Bij de inhuldiging in Amsterdam reed Wilhelmina overigens niet in de Gouden Koets, maar in de Crème Caleche. De Gouden Koets zou pas 3 jaar later, tijdens Wilhelmina's huwelijk in 1901 gebruikt worden. Meer weten? Bezoek de tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum!

Nieuws over onze Gouden Koets-tentoonstelling ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
1012 PH Amsterdam

020 5231 822
info@goudenkoets.nl
Terug naar boven
PrivacyVoorwaardenFAQ