EN
EN
Tentoonstelling
Over de tentoonstelling
Online tentoonstelling
Plan je bezoek
Verdieping
Publicaties
Onderwijs & Kinderen
Agenda
Kunstenaars
Theatervoorstelling
Colofon
Onderzoek
Mobiele onderzoeksinstallatie
Kennis
Advies
Mening
ESSAY
De Gouden Koets en zijn Koloniale Kant
Delen
door: Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira

Het paneel Hulde der koloniën aan de linkerkant van de Gouden Koets is controversieel omdat het een te rooskleurig en zelfgenoegzaam beeld geeft van de Nederlandse koloniale verhoudingen in ‘de Oost’ en ‘de West’. Een nooit gestelde vraag over de identiteit van de allegorisch afgebeelde representanten van de toenmalige koloniën is: welke nationaliteit hadden zij eigenlijk? En hadden ze wel een nationaliteit? Was de inheemse bevolking van de koloniën wel Nederlands?

In dit essay zoekt de schrijver naar antwoorden. Hij gaat na welke regelingen van kracht waren in de tijd dat de Gouden Koets aan de jonge koningin Wilhelmina werd aangeboden (1898) en de periode daarna. Daarbij komt hij tot verrassende en licht verbijsterende uitkomsten. Tot slot onderzoekt hij wie er zeggenschap heeft over de inzet van de Gouden Koets: de onschendbare koning of de verantwoordelijke premier?

H.U. Jessurun d’Oliveira (1933) is emeritus hoogleraar aan de rechtenfaculteiten van de Universiteiten van Amsterdam en Groningen en het Europees Universitair Instituut (Florence) en is letterkundige. Hij is onder meer gespecialiseerd in het nationaliteitsrecht. Jessurun d’Oliveira maakte deel uit van de klankbordgroep voor de tentoonstelling in het Amsterdam Museum over en van de Gouden Koets. Hij is mede-auteur van Een Grondwet voor de Republiek Nederland (2004), lid van de vereniging Republiek en ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bestel het Essay

Bestel het Essay 'De Gouden Koets en zijn Koloniale Kant' van H.U. Jessurun d’Oliveira nu online voor €12,50.

Nieuws over onze Gouden Koets-tentoonstelling ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
1012 PH Amsterdam

020 5231 822
info@goudenkoets.nl
Terug naar boven
PrivacyVoorwaardenFAQ
partners