Bestel tickets
EN
Bestel tickets
EN
Bestel tickets
Bestel tickets
Over de tentoonstelling
Publieksprogramma
Verdieping
Plan je bezoek
Kunstenaars
Publicatie
Theatervoorstelling
Mobiele onderzoeksinstallatie
Educatie
Colofon
Painted Series
Tabledress Amsterdam. De kroning van een weesmeisje (2021)

Een Tabledress van Painted Series is een monumentaal tafelkleed uitlopend in het lijfje van een jurk. Tabledress Amsterdam is geïnspireerd door de weesmeisjes die in dit gebouw leefden en werkten toen hier nog het Burgerweeshuis was gevestigd. Zij en vele andere anonieme vrouwenhanden borduurden destijds het binnenwerk voor de Gouden Koets. Tabledress Amsterdam is een ode aan hen.

In meerdere sessies in het museum wordt de jurk geborduurd door mensen uit verschillende delen van de stad. Via het werk van ieders handen ontstaat zo een levendig gesprek. Iedereen aan tafel is gelijkwaardig en leert van elkaar. Handwerktechnieken worden doorgegeven en op een eigentijdse manier toegepast. De Tabledress zal worden onthuld en gepresenteerd in de performance Table Speech Amsterdam. Met dit werk stapt het weesmeisje van 1898 uit de schaduw van anonimiteit om gekroond te worden door handen van vandaag, elk hun eigen handschrift achterlatend.

Painted Series is een modecollectief geleid door modeontwerper Saskia van Drimmelen (Zwijndrecht, Nederland 1968) en regisseur Margreet Sweerts (Oss, Nederland 1959). Bekend door scherpe eigentijdse couture waarin handwerktechnieken een ereplaats krijgen, onderzoekt Painted Series nieuwe manieren om mode te ontwikkelen en verspreiden, spelend met de grens tussen mode en performance en het idee van wat een kledingstuk kan zijn.

Nieuws over onze Gouden Koets-tentoonstelling ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
1012 PH Amsterdam

020 5231 822
info@goudenkoets.nl
Terug naar boven
PrivacyVoorwaardenFAQ