Bestel tickets
EN
Bestel tickets
EN
Bestel tickets
Bestel tickets
Over de tentoonstelling
Publieksprogramma
Verdieping
Plan je bezoek
Kunstenaars
Publicatie
Theatervoorstelling
Mobiele onderzoeksinstallatie
Educatie
Colofon
Erwin Olaf
Entourage (2021)

Erwin Olaf is gefascineerd door het ritueel en de traditie van de monarchie met zijn pracht en praal, kleurrijke uniformen en eeuwenoude protocol. Hij gelooft in het bindende element van de rituele viering van de parlementaire democratie tijdens Prinsjesdag, waarbij de koning, de koningin en de begeleiders van de Gouden Koets zich in hun mooiste kleding laten zien.

Als vervolg op zijn staatsieportret in 2018 van de koninklijke familie portretteerde Olaf nu, zonder waardeoordeel en met hetzelfde oog voor perfectie, de mensen die het koninklijk ritueel mogelijk maken: de stalmeester, de koetsiers, lakeien en de blokkenisten die bij stilstand van de koets als ‘handrem’ een blok bij de wielen plaatsen. In de koninklijke stallen naast Paleis Noordeinde poseerden de mannen, een enkele vrouw en de paarden voor Olafs foto- en filmcamera in de groot-galakleding die ze ook op de derde dinsdag van september dragen, bij het uitvoeren van hun rol in het koninklijk vertoon.

Dit werk is tot stand gekomen met dank aan het Koninklijk Staldepartement.

Erwin Olaf (Hilversum, Nederland 1959) maakte internationaal naam met gestileerde en ontregelende fotografie waarin thema’s als seksualiteit en gender op een magisch-realistische wijze worden verbeeld. Na zijn vroege provocerende werk verschoof zijn focus naar de menselijke kwetsbaarheid. Tegenwoordig maakt hij naast foto’s ook videowerk. Olaf verzorgde in 2018 de staatsieportretten van de koninklijke familie.

Nieuws over onze Gouden Koets-tentoonstelling ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
1012 PH Amsterdam

020 5231 822
info@goudenkoets.nl
Terug naar boven
PrivacyVoorwaardenFAQ