EN
EN
Tentoonstelling
Over de tentoonstelling
Online tentoonstelling
Plan je bezoek
Verdieping
Publicaties
Onderwijs & Kinderen
Agenda
Kunstenaars
Theatervoorstelling
Colofon
Onderzoek
Mobiele onderzoeksinstallatie
Kennis
Advies
Mening
onderwijsprogramma's
Educatie

De tentoonstelling De Gouden Koets biedt vele mogelijkheden waarop schoolklassen, gezinnen of groepen gezamenlijk de tentoonstelling kunnen bezoeken. Zo zijn er rondleidingen in verschillende talen, een rondleiding in gebarentaal voor de dovengemeenschap, rondleidingen voor blinden en slechtzienden met een voelkoets, familieprogrammering met een speurtocht, een theatrale rondleiding door acteurs en nog veel meer.

Kinderspoor

Voor een bezoek met kinderen (6+) is bij de Gouden Koets tentoonstelling een interactief programma beschikbaar: De Gouden Koets Kinderspoor. Het gouden-koets-kinderspoorboekje is op te vragen bij de kassa bij binnenkomst.
Kinderen kunnen alleen of samen met hun ouders, voogden en/of begeleiders spelenderwijs informatie opdoen over de Gouden Koets. Het kinderspoorboekje bestaat uit kijkvragen, doevragen en denkvragen. Er hoort ook een kwartetspel bij waarmee per zaal 4 objecten worden uitgelicht. Aan het einde van het bezoek ontvangen kinderen ook een klein cadeautje.

De Gouden Koets & mijn verhaal!

Kom met je leerlingen naar de Gouden Koets en ontdek alles over de geschiedenis van dit bijzondere, sprookjesachtige en veelbesproken voertuig. Wie heeft de koets eigenlijk gemaakt en is de koets echt van goud? En wat betekenen die afbeeldingen op de panelen? Na een interactieve rondleiding waarbij ook thema’s als inclusie en erfgoed besproken worden gaan de leerlingen zelf aan de slag in het Stadslab om hun eigen invulling te geven aan de panelen.

Maatschappelijk bewustzijn vergroten

De Gouden Koets is niet alleen een uniek voertuig, het vertelt ook het verhaal van ons koningshuis, de monarchie en de veranderende opvattingen over het koloniale verleden, diversiteit en inclusiviteit. Dit maatschappelijke debat wordt tijdens dit onderwijsprogramma op een leerzame en speelse manier aangekaart.

Praktische informatie De Gouden Koets & mijn verhaal!
Doelgroep: groep 6 t/m 8
Duur: 1 uur
Kosten: € 50,- (excl. btw) per 15 leerlingen met een maximum van 30 leerlingen
Locatie: Amsterdam Museum
Kerndoelen: 51, 53, 54, 55, 56
Voor vragen: boekingen@amsterdammuseum.nl

Mis het niet! Reserveer hier vanaf september een bezoek voor je klas, we verheugen ons op jullie komst!

Reserveer een bezoek
De Woordkunst-koets

Wat heeft de Gouden Koets te maken met inclusie, kolonialisme en diversiteit? En wat heeft dit bijzondere voertuig eigenlijk met jou te maken? Dit en nog veel meer wordt tijdens een interactieve rondleiding onderzocht waarna de uitkomsten tijdens een creatieve schrijf-workshop worden omgezet in woordkunst.

Praktische informatie De Woordkunst-koets
Doelgroep: 1e en 2e klas van het VO
Duur: 1,5 uur
Kosten: € 75,- (excl. Btw) per 15 leerlingen met een maximum van 30 leerlingen
Locatie: Amsterdam Museum
Voor vragen: boekingen@amsterdammuseum.nl

Reserveer hier vanaf september een bezoek voor je klas, we verheugen ons op jullie komst!

Clippen bij de koets

Wat heeft de Gouden Koets te maken met inclusie, kolonialisme en diversiteit? En wat heeft dit bijzondere voertuig eigenlijk met jou te maken? Dit en nog veel meer wordt tijdens een interactieve rondleiding onderzocht waarna de uitkomsten tijdens een creatieve workshop worden omgezet in een cypher.

Praktische informatie Clippen bij de koets
Doelgroep: 1e en 2e klas van het MBO
Duur: 2 uur
Kosten: € 100,- (excl. Btw) per 15 leerlingen met een maximum van 30 leerlingen
Locatie: Amsterdam Museum
Voor vragen: boekingen@amsterdammuseum.nl

Reserveer hier vanaf september een bezoek voor je klas, we verheugen ons op jullie komst!

Theatrale rondleiding in Amsterdam Museum

In samenwerking met Urban Myth bieden we theatrale rondleidingen aan bij de tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Op speelse wijze maken bezoekers kennis met de verschillende invalshoeken van het verhaal over de Gouden Koets. Tijdens de rondleiding spelen de acteurs een aantal scènes en er vindt een nagesprek plaats in het StadsLab waar bezoekers in gesprek kunnen gaan met de acteurs.
De theatrale rondleidingen zijn te boeken vanaf september 2021 en zijn geschikt voor een publiek van 8+. De prijs per persoon is €7,50 bovenop de toegangsprijs van het museum.
Naast de theatrale rondleiding is er ook een voorstelling die in De Krakeling en de theaters in het land te zien zal zijn.

360 Graden Tour
Educatie

Familieprogrammering

Voor families met kinderen (4+) is een digitale speurtocht door de tentoonstelling beschikbaar. Kinderen (of hun ouders) kunnen via de website goudenkoets.nl op hun telefoon of door een tablet die je kan vragen bij de kassa, spelenderwijs informatie opdoen over de Gouden Koets. Je gaat samen op zoek naar letters die samen een bijzonder woord vormen. Vind je het woord, dan ontvang je aan het eind van je bezoek een bijzonder cadeautje.

Rondleidingen

Tijdens de rondleidingen wordt u naast het ontstaansgeschiedenis meegenomen in de verschillende betekenissen van de Gouden Koets. De Gouden Koets is bedacht als cadeau voor de inhuldiging van de eerste vrouw op de Nederlandse troon, de toen achttienjarige koningin Wilhelmina. Al sinds zijn ontstaan kent de koets fans en critici. De Gouden Koets is dan ook veel meer dan alleen een voertuig. Het rijtuig staat symbool voor iets groters: het Oranjehuis, de democratie, de zelfbewuste hoofdstad Amsterdam, het sprookje (of: de gouden kooi) van het vorstelijke bestaan, het Koninkrijk der Nederlanden, het koloniale verleden. In de rondleiding komen al die betekenissen aan de orde. De rondleiding is te boeken in het Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Toegankelijkheid

Amsterdam Museum vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en daar doen wij ons best voor.

Rolstoelgebruikers:

Kom je met een rolstoel of wil je gebruik maken van een rolstoel tijdens je bezoek en wil je dat wij daarvan op de hoogte zijn, dan kun je dit van tevoren aangeven tijdens het kopen van een ticket. De Gouden Koets tentoonstelling is te bezoeken met een elektrische rolstoel (Let op: Overige tentoonstellingen zoals DNA, Refresh Amsterdam en Vrijdenkers die op de eerste en de tweede verdieping van het museum worden getoond zijn niet toegankelijk met een elektrische rolstoel). Een bezoek met een scootmobiel is helaas niet mogelijk.

Rondleidingen voor dove en slechthorende bezoekers met een schrijftolk

Een belangrijk deel van de tentoonstelling De Gouden Koets is te lezen op de zaalteksten. Deze is hier te downloaden. Een rondleiding met schrijftolk (velowalker) in het Amsterdam Museum is te boeken op aanvraag. Met ondersteuning van een schrijftolk (velowalker) brengt de museumdocent de verhalen over de Gouden Koets tot leven. Reserveren is belangrijk zodat wij op tijd de schrijftolk kunnen vragen voor de rondleiding. Reserveren kan door te mailen naar boekingen@amsterdammuseum.nl.

Per rondleiding kunnen maximaal 12 mensen mee.

Rondleidingen voor dove en slechthorende bezoekers in gebaren

Sinds 2018 doet het Amsterdam Museum mee aan het programma Musea in Gebaren. Klik hier voor meer informatie. Reserveer een rondleiding met een gebarentolk door te mailen naar boekingen@amsterdammuseum.nl. Per rondleiding kunnen maximaal 12 mensen mee. Je vrienden, familie en begeleiders zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Rondleiding speciaal voor slechtziende en blinde bezoekers

Bij de Gouden Koets tentoonstelling zijn een tweetal objecten ontworpen speciaal voor de slechtziende en blinde bezoekers. Op deze manier kan er gevoeld worden aan een 3D model van de koets en het paneel Hulde De Kolonien naar een werk van Iswanto Hartono.

Reserveer een rondleiding door te bellen met 020-5231822. Per rondleiding kunnen maximaal 12 mensen mee. Je vrienden, familie en begeleiders zijn natuurlijk ook van harte welkom. Ruiken, voelen, luisteren staan nog meer centraal.

Met de 360º Tour naar de Gouden Koets

Werk je voor een onderwijsinstelling en zijn jullie niet in de gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken? Vraag dan een link aan om een digitaal bezoek te brengen aan de Gouden Koets. Mail naar boekingen@amsterdammuseum.nl.

Je ontvangt een unieke code die je met de leerlingen kan gebruiken in de klas of bij een opdracht die ook thuis uitgewerkt kan worden.

Nieuws over onze Gouden Koets-tentoonstelling ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
1012 PH Amsterdam

020 5231 822
info@goudenkoets.nl
Terug naar boven
PrivacyVoorwaardenFAQ
partners