Bestel tickets
EN
Bestel tickets
EN
Bestel tickets
Bestel tickets
Over de tentoonstelling
Publieksprogramma
Verdieping
Plan je bezoek
Kunstenaars
Publicatie
Theatervoorstelling
Mobiele onderzoeksinstallatie
Educatie
Colofon
Brian Elstak
GOLDIE (2021)

Geheel volgens het concept van Elstaks serie L.O.B.I. ARCADE, waarin houten computerkasten het canvas vormen, transformeerde hij de Gouden Koets naar een arcade race game. Een object met muziek dat in eerste instantie uitnodigt om in plaats te nemen. Maar wie stilstaat, goed kijkt en luistert, zal doorhebben dat GOLDIE geen entertainment biedt; geen feest aan de finish. GOLDIE heeft een boodschap voor je, al eerder uitgesproken door rapper Kendrick Lamar: “Sit down, be humble.”

Met speciaal voor GOLDIE gemaakte muziek door underground hiphopformatie Kohfie Konnect benadrukt Elstak: wees niet trots op het koloniale verleden en de ‘VOC-mentaliteit’, maar wees nederig. De rijkdom die Nederland heeft verkregen is ten koste gegaan van vele mensenlevens en tekent tot op de dag van vandaag onze samenleving én persoonlijke levens.

Dit werk is tot stand gekomen in samenwerking met Ellik Bargai, Hans Jansen, en Kohfie Konnect (Tenshun, Terilekst, Jiggy Djé en Frankie Boxcutta). Financieel mede mogelijk gemaakt door: AFK, BankGiro Loterij Fonds.

Brian Elstak (Zaanstad, Nederland 1980) is kunstenaar, illustrator en kinderboekenschrijver en reageert met zijn storytelling en kunst op actuele maatschappelijke onderwerpen. Zijn visuele stijl zit vol met verwijzingen naar videogames, comics, muziek en andere populaire cultuur.

Nieuws over onze Gouden Koets-tentoonstelling ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
1012 PH Amsterdam

020 5231 822
info@goudenkoets.nl
Terug naar boven
PrivacyVoorwaardenFAQ