Bestel tickets
EN
Bestel tickets
EN
Bestel tickets
Bestel tickets
Over de tentoonstelling
Publieksprogramma
Verdieping
Plan je bezoek
Kunstenaars
Publicatie
Theatervoorstelling
Mobiele onderzoeksinstallatie
Educatie
Colofon
Bernard Akoi-Jackson
a_GOLDEN[R]AGE…(?)

aGOLDEN[R]AGE…(?) aCRUCIBLE(?): an alchemistic and slightly tongue approach to history in cheek... with what courage does one, in aGOLDEN[R]AGE… singly ride aGOLD[en] carriage through a_CRUCIBLE on the Plein in plain sight… (2021)In de performance die plaatsvond tijdens de openingsweek van de tentoonstelling, volgde Akoi-Jackson de route die de Gouden Koets aflegde door het centrum van Amsterdam, na de huwelijksvoltrekkinvg van Willem-Alexander en Máxima op 2 februari 2002. Door ritueel en ironisch spel samen te brengen in zijn re-enactment van de tour, bekritiseert Akoi-Jackson de louter feestelijke functie van de koets. Het protest dat langs de route plaatsvond, wordt in de performance eveneens een protest tegen Nederlands imperialisme en wereldwijde onderdrukking.

Vanaf mei 2021 verbleef Bernard Akoi-Jackson op uitnodiging van de Thami Mnyele Foundation Studio een maand in Amsterdam om werk te maken in reactie op de Gouden Koets. In een interactieve installatie in de Regentenkamer lopen feit en fictie door elkaar en kunnen bezoekers via een korte spoedcursus Nederlandse en wereldgeschiedenis een ‘alchemistische’ transformatie naar goud ondergaan.

De performance van Akoi-Jackson tijdens de openingsweek van de tentoonstelling is eveneens onderdeel van a_GOLDEN[R]AGE…(?). Op de video is te zien hoe de kunstenaar door het centrum van Amsterdam de route volgde die de Gouden Koets aflegde na de huwelijksvoltrekking van Willem-Alexander en Máxima, op 2 februari 2002. In een samenkomst van ritueel en ironisch spel becommentarieert Akoi-Jackson de louter feestelijke functie van de koets.

Dit werk is tot stand gekomen dankzij de Thami Mnyele Foundation en de Thami Mnyele Residency Award.

Bernard Akoi-Jackson (Accra, Ghana 1979) onderzoekt en becommentarieert onder meer de gevolgen van kolonialisme, voornamelijk in Afrikaanse contexten. In zijn werk – installaties, fotografie, film, poëzie, dans en performance – worden diepgaande beschouwingen op serieuze onderwerpen gecombineerd met humor en lichtvoetig commentaar.

Nieuws over onze Gouden Koets-tentoonstelling ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
1012 PH Amsterdam

020 5231 822
info@goudenkoets.nl
Terug naar boven
PrivacyVoorwaardenFAQ