Bestel tickets
EN
Bestel tickets
EN
Bestel tickets
Bestel tickets
Over de tentoonstelling
Publieksprogramma
Verdieping
Plan je bezoek
Kunstenaars
Publicatie
Theatervoorstelling
Mobiele onderzoeksinstallatie
Educatie
Colofon
Berend Strik & Sharelly Emanuelson
Manchado (2021)

Vanuit hun diametraal verschillende achtergronden gingen Berend Strik en Sharelly Emanuelson een samenwerking aan. Voor hen staat het ontbreken van paarden voor de Gouden Koets, hier op deze binnenplaats, voor het gebrek aan aandacht voor het koloniale verleden in Nederland. Hun soundscape, een mix van de dribbelpasjes van Curaçaose Paso Fino-paarden en Caribische muziek, wil dit ontbrekende verhaal hoorbaar maken. In de ritmes en melodieën klinkt de migratiegeschiedenis van het eiland door en de invloed daarvan op Europese muziek. Het geluid van de paardengang roept herinneringen op aan shons (plantage-eigenaren) die op hun terrein rondreden, aan koninklijke rijtoeren op de Caribische eilanden, aan het jaarlijkse carnaval met ruiters verkleed als vorsten. En aan het paard Manchado, dat volgens volksverhalen vrij rondliep op Curaçao, bevrijd van de last om een koets te trekken.

*Dit werk is tot stand gekomen in samenwerking met producer Iski (Sydney Marcus) en muzikant Sorandy Sint Jacobs. *

Berend Strik (Nijmegen, Nederland 1960) werkt in verschillende disciplines, van tweedimensionaal werk tot sculptuur en architectuur. Met zijn borduren, of ‘stikken’ zoals hij het noemt, geeft hij een nieuwe beleving aan media als fotografie en schilderkunst.

Sharelly Emanuelson (Willemstad, Curaçao 1986) is beeldend kunstenaar en filmmaker. Opgegroeid op Curaçao en Aruba verkent Emanuelson wat zij in het dagelijks leven als ‘Caribisch’ ervaart. Haar werk geeft vorm aan gedachten en gevoelens over cultuur, erfgoed, kolonialisme en de doorwerking daarvan in het heden.

Nieuws over onze Gouden Koets-tentoonstelling ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in
Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
1012 PH Amsterdam

020 5231 822
info@goudenkoets.nl
Terug naar boven
PrivacyVoorwaardenFAQ